Nový rok podľa juliánskeho kalendára vítali v skanzene

12.01.2008 Svidník

Svidník 12. januára (TASR) - Na oživenie a uchovanie viacerých tradícií spojených s vítaním nového roka sa dnes v skanzene vo Svidníku uskutočnilo podujatie pod názvom Novoročné vinšovanie.
Občianske združenie (OZ) Chránime kraj pod Duklou sa akciu rozhodlo zorganizovať po minuloročnej úspešnej premiére. Konala sa tesne pred 13. januárom, na ktorý podľa starého juliánskeho kalendára pripadá Silvester. Aj tohto roku je podujatie spojené s viacerými aktivitami. V areáli skanzenu sa pri jednej z historických chalúp konala tradičná zabíjačka, viacero výrobcov ponúkalo pekárske, včelárske a mäsiarske výrobky vo furmanskej krčme. Deti sa mohli vyšantiť sa pri rôznych hrách na snehu.
Medzi asi tisícku účastníkov podujatia prišiel aj predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík, pod záštitou ktorého sa akcia konala. Ďalšími hosťami bola mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Ukrajiny v SR Inna Ohnivecová či predseda Ústrednej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov SR Ivan Laba. Každý z nich sa prihovoril novoročným vinšom.
Predseda OZ Milan Cocuľa bol spokojný s tým, ako sa napĺňa jeden z cieľov združenia, ktoré vzniklo v roku 2003. \"Považujem za veľmi vhodné ukázať mládeži, deťom, ako sa niekedy robili tradičné zabíjačky v našom regióne - v kraji pod Duklou, \" poznamenal. Po rusínsky predniesol novoročný vinš: \"Vinšuju vam na tot naš julianskyj novyj rik, žeby vam nykomu netrebalo nyjakyj lik, žeby Božicko vam dal zdravija, chranyla vas Panenka Maryja, švjatyj Petro syly, dobry ľude myly, žeby na skanzeni všytky vo Svydnyku ša hostyly a na teper rik ne jedno ale dvi pacjata byly. \"
Podujatie spoluorganizovalo Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku, ktoré spravuje skanzen a mesto Svidník. V kultúrnom programe účinkoval dedinský folklórny súbor Kurovčan z obce Kurov v okrese Bardejov.
 

Vyberte región